”Op een zonnige dag in België zitten de terrasjes al om half tien vol, én zit iedereen aan de alcohol”

Door: Anouk Flipsen

Frank (21) is student aan de Hoge Hotelschool van Maastricht en heeft het afgelopen jaar 5 maanden stage gelopen in het Hilton Hotel in Antwerpen. Hier heeft hij een hele hoop geleerd over de Belgische cultuur en de horeca daar. En vooral de verschillen hierin met Nederland. 

Frank heeft al een hoop ervaring in de horeca. Natuurlijk omdat hij op de Hotelschool zit, maar ook werkt hij in Nederland bij een café-restaurant. Voor hem werd het grootste verschil tussen beide landen in de horeca snel duidelijk. ”Als  het goed weer is in België en je loopt langs een terrasje rond half tien ‘s morgens, zit het daar al helemaal vol. De meeste Belgen zitten zo vroeg ook al aan de alcohol. In Nederland zijn we toch meer gewend om pas wat later op de dag te drinken, en zeker niet voor de lunch.”

Een minpuntje aan het land en het werken daar volgens hem is dat er wel een veel grotere machtsafstand heerst. ”In Nederland durven de mensen hun baas veel sneller tegen te spreken. In België durven de meesten dat echt niet. Alles wat de baas zegt moet je maar gewoon doen. Ze praten daar ook niet vaak over andere dingen met hun baas dan over werk. Wij doen dat veel makkelijker. Omdat de machtsafstand in België best groot is, is dit bijvoorbeeld voor het plannen van je rooster best irritant. Het is daar veel minder flexibel. De baas legt een rooster klaar en zo is het. Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen ik voetbal elke zondag, dus ik wil dan vrij zijn. Dat gaat gewoon niet.”

Ook het ziek melden op je werk, werkt hier heel anders dan in België. Je kunt je daar niet zo makkelijk ziek melden als hier. Daarvoor heb je verplicht een doktersbriefje nodig in België. ”Hier bel je gewoon je baas op dat je niet kunt komen werken wegens ziekte. Wanneer je vaker of langer ziek bent, sturen bedrijven vaak uiteindelijk de bedrijfsarts om te kijken hoe het gaat. In België is deze minder belangrijk omdat je al een doktersbriefje hebt ingeleverd, dus ze weten dat je ziek bent doordat de dokter dit heeft geconstateerd. Je mag voor een simpel griepje al wel weer snel meerdere dagen thuis blijven.”

Maar Frank heeft tijdens zijn verblijf niet alleen verschillen in de horeca en op het werk ontdekt. Ook heerst in België een andere cultuur dan in Nederland. Frank zelf omschrijft dit als ‘ouderwets’. ”Tussen de middag eet daar bijna iedereen warm, terwijl wij juist gewend zijn om even snel een boterham te eten en ‘s avonds pas warm te eten. In sommige dingen lopen ze echt nog achter. Ook als je daar de huizen ziet. Deze worden echt een stuk slechter onderhouden dan in Nederland. Wat me ook opviel was dat weinig jongeren bijvoorbeeld whatsapp op hun telefoon hadden. Daar hadden veel jongeren zelfs nog gewoon zo’n oude Nokia. Terwijl je hier al achter loopt als je geen smartphone hebt.”

De kennis die hij heeft over het land heeft, heeft hij niet alleen in België zelf opgedaan. Ook op school heeft hij hier les over gehad. ”Op school heb ik verschillende landen bekeken met de theorie van Geert Hofstede. Wat hier uit voortkomt is dat België op zich redelijk conservatief is. Ze houden erg vast aan tradities, en kunnen niet goed tegen veranderingen. Dat merkte ik ook tijdens stage. Als onze Nederlandse manager bijvoorbeeld wat wilde veranderen, reageerden meteen alle Belgen een beetje gestrest.”

Door zijn stage is hij wel anders tegen het land aan gaan kijken. Hij sluit een baan later in het land niet uit. ”Wat veel scheelt met Nederlanders is het gedrag van Belgen in de horeca. Dat is veel geduldiger. Belgen nemen echt alle tijd om rustig iets te drinken, alle tijd om te eten, en zeuren niet meteen als het een keer wat drukker is en het wat langer duurt. Terwijl dit in Nederland wel echt vaak het geval is. Ook zijn Belgen een stukje bourgondischer, daar houd ik persoonlijk wel van. En een groot pluspunt aan het land wat we natuurlijk niet mogen vergeten, de vele soorten bier.”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s