Hofleverancier van het koningshuis Edouard Vermeulen

Image

Door: Anouk Flipsen

30 april 2013 was weer een grote dag uit de carrière van de Belgische modeontwerper Edouard Vermeulen. Hij ontwierp namelijk de jurk die Maxima droeg tijdens de abdicatie. De man die begon als binnenhuisarchitect, groeide met zijn modehuis ‘Natan’ uit tot hofleverancier van zowel het Belgische als Nederlandse koningshuis. 

Edouard Vermeulen werd geboren op 4 maart 1957 in het West-Vlaamse Ieper. Hier bracht hij ook zijn jeugd door. Als jonge jongen maakte hij vele reisjes naar Lille in Frankrijk, waar zijn familie woonde. Op deze plaats lege hij de basis voor zijn passie voor mode. Hij bezocht hier samen met zijn moeder al vanaf zijn achtste jaar couturehuizen, die grote indruk op hem maakten.  Daar viel meteen op dat Edouard geen ‘gewoon’ jongetje was. Terwijl zijn broer vroeg om met hem te spelen, keek Edouard liever naar de jurken die zijn moeder paste.

Ondanks dat zijn passie voor mode zo jong ontstond, besloot Vermeulen niet meteen deze kant in te gaan. Hij volgde namelijk een studie interieurvormgeving aan het Sint-Lucas in Brussel. Maar na drie jaar als binnenhuisarchitect gewerkt te hebben, maakte hij dan toch de overstap naar de modewereld. De reden van deze overstap was het huwelijk van zijn broer. Hier verzorgde Vermeulen de feesttent, maar ook ontwierp hij verschillende jurken voor dit feest. Vermeulen nam in 1983 het al in 1930 gevestigde modehuis ‘Natan’ over. In 1984 kwam zijn eerste collectie uit en ging hij de grens over met zijn winkels.

Zijn modehuis ‘Natan’ staat bekend om het feit dat het een hoop leden van koninklijke families kleedt. In 2000 werd het modehuis benoemd tot Belgisch hofleverancier, en ook is het huis al een aantal jaren hofleverancier van koningin Maxima. In 2003 werd Vermeulen officier in de Leopold II Orde. Zo zijn koningin Paola, prinses Mathilde (van België), en onze eigen koningin Maxima vaste klanten van het modehuis. Ook ontwierp hij de trouwjurken van prinses Mathilde, prinses Laurentien en prinses Claire. 30 april dit jaar was weer een grote dag waarop hij zowel leden van het Nederlands als Belgisch koningshuis mocht kleden. De eerste jurk van Maxima tijdens de abdicatie kwam van zijn hand. Dit was de eerste keer dat de ontwerper een jurk ontwierp voor een troonswisseling. Maar ook de drie dochters van het koningspaar droegen zijn creaties die middag in de Nieuwe Kerk. En natuurlijk de Belgische prinses Mathilde, maar ook onze prinses Laurentien. Ook het lede van het koningshuis van Zweden, en van het hertogdom Luxemburg dragen zijn creaties. Van huis uit is Vermeulen zeer koningsgezind en had hij deze carrière nooit durven dromen.  Naar eigen zeggen is royalty kleden is nooit zijn doel geweest, hij had er zelfs nooit eerder over nagedacht.

Image

Vermeulen heeft in de loop der jaren zijn eigen stijl ontwikkeld. Wat hem vooral kenmerkt is dat zijn ontwerpen altijd ontzettend vrouwelijk en geraffineerd zijn. Hij heeft oog voor detail en zijn materialen geven kracht aan zijn eenvoud. Het materiaal maakt de jurk. De ontwerper is, hoe kan het ook anders, verliefd op zijn vak. Tijdloze ontwerpen zijn volgens hem erg belangrijk in de mode. Zijn werken worden gekenmerkt door eenvoud en rust. En elke jurk die hij ontwerpt, is elegant ten top.

Zijn modehuis ‘Natan’ is gevestigd in Brussel aan de Avenue Louise 158. In dit gebouw verkoopt hij zijn couturelijn. Ook onze koningin komt hier minstens een keer per jaar om zijn nieuwe couturecollectie te bekijken. Maar ook zijn winkel in Nederland heeft het vele malen drukker na de abdicatie op 30 april. In 2011 telde zijn modehuis Natan acht winkels en 120 verkooppunten in onder andere Antwerpen, Brussel, Maastricht, Parijs en Duitsland.

Nog steeds werkt de ontwerper met grote passie aan zijn ontwerpen en is hij niet snel tevreden. Ondanks dat hij ook zaken over de grens heeft, ziet hij zichzelf niet als internationale bekendheid. Vermeulen heeft nog wel een aantal dromen op modegebied, hij zou graag zijn couture nog een keer op de Oscars voorbij willen zien komen. Of dat nog gaat gebeuren is afwachten. In Nederland zullen we zijn ontwerpen vast nog vaker voorbij zien komen, met name bij zijn vaste klant, en onze koningin, Maxima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s