Eerste vrouwelijke rector voor Gentse Universiteit

Door Lieke van den Boogaard

Gent – Anne de Paepe (57) is de eerste vrouwelijke rector van de Gentse Universiteit. De Paepe werd woensdag 15 mei gekozen door het raad van bestuur, bestaande uit . Ethicus Freddy Mortier (55) werd gekozen tot vicerector.

Het was nog een spannende strijd. Tot een week voor 15 mei werd Mortier getipt als de favoriet. De Paepe en Mortier werden allebei voorgedragen voor de functies, maar zij ambieerden beide het ambt van rector. Er hadden zich twee vrouwelijke kandidaten aangemeld. Na twee stemrondes was duidelijk dat er voor het eerst een vrouwelijke rector zou komen. De Paepe is benoemd voor een termijn van vier jaar.

De nieuwe rector is hoogleraar in de Humane en Medische Genetica aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Gent. Daarnaast vervulde ze ook de functie van diensthoofd van het Centrum Medische Genetica in het Universitair Ziekenhuis van Gent. Onder haar leiding groeide het onderzoekscentrum uit tot een grote en volop ontwikkelde instelling met meer dan 150 medewerkers. Haar publicaties (meer dan 330) werden bekroond met verschillende wetenschappelijke prijzen. De vicerector is hoogleraar in de Wijsbegeerte aan de Universiteit van Gent.

De Paepe en Mortier zullen pas op 1 oktober de taken van de huidige rector (Paul van Cauwenberge) en vicerector (Luc Moens) overnemen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s