Tekort aan kamers in Leuven en Brussel

Tilburg – In Brussel en Leuven is een groot tekort aan kamers voor studenten. Dit blijkt na een vraag van parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) aan de minister van onderwijs, Pascal Smet.

Door: Anouk Flipsen

In Brussel is het aanbod van kamers veel kleiner dan de vraag. Ook zijn de kamers hier een stuk duurder dan in steden in België. Het feit dat de prijzen hier zo hoog zijn komt vooral door de expats, dit zijn buitenlandse arbeidskrachten die vaak ook maar een kleine ruimte voor kortere tijd nodig hebben. Omdat zij vaak meer geld hebben dan studenten worden de prijzen zo de hoogte ingejaagd.

In Leuven wordt het tekort aan kamers vooral veroorzaakt door het feit dat er steeds meer studenten naar deze stad gaan om te studeren. De vraag wordt zo steeds hoger dan het aanbod. De stad is wel van plan maatregelen te nemen tegen dit grote tekort. Het is de bedoeling dat er rond 2016 3500 extra studentenwoningen bij worden gebouwd. De Koninklijke Universiteit neemt er daarvan 1500 voor eigen rekening.

Opvallend is dat er in steden als Antwerpen en Gent juist een klein overschot is aan studentenwoningen. Ondanks dat er geen sprake is van een tekort in Antwerpen wordt er wel gekeken naar nieuwe bouwprojecten.

Ook Nederlandse studenten hebben te maken met het tekort aan kamers in België. Zo laat Elke van Casteren weten: ”Ik loop stage in Brussel, maar zit nu in Antwerpen op kamers omdat ik in Brussel geen kamer kon vinden. Het is helemaal lastig om daar een woning te vinden als je er niemand kent. En ook omdat de kamers daar ontzettend duur zijn. In Antwerpen daarentegen had ik zo een kamer, en ook nog eens heel veel keus.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s