Prins Filip, wanneer wordt híj koning?

Ilse Lahnstein

Willem-Alexander is op 30 april koning geworden. Na drieëndertig jaar deed Beatrix afstand van de troon en werd zij opgevolgd door haar oudste zoon.
Prins Filip was met zijn vrouw, prinses Mathilde, aanwezig bij de kroning van Willem-Alexander in Amsterdam. Ook prins Filip is een oudste zoon, van de Belgische koning Albert. Wanneer volgt prins Filip zijn vader op?

In 1960 werd op 15 april het eerste kind van prins Albert en prinses Paola (uit een Italiaanse prinselijke familie) geboren in Brussel: Filips Leopold Lodewijk Maria, prins Filip.

Na prins Filip werden een dochter, prinses Astrid, en nog een zoon, prins Laurent, geboren. Prins Filip
zou, toen hij acht jaar was, ook nog een halfzusje hebben gekregen uit een andere relatie dat zijn vader tijdens zijn huwelijk had.

Filips oom, koning Boudewijn, had een kinderloos huwelijk. Filip was, als oudste zoon van Albert, tweede in de lijn van troonopvolgers. In 1993 overleed koning Boudewijn onverwachts en werd Filips vader koning.

Prins Filip kreeg als eerste kroonprins van België geen privéonderwijs maar ging naar school. Tot zijn vijftiende ging hij naar het Franstalige Jezuïetencollege Saint-Michel in Brussel en daarna naar de Abdijschool van Zevenkerken in Sint-Andries (West-Vlaanderen). Prins Filip volgde hoger onderwijs op universitair niveau aan de Koninklijke Militaire School in Brussel en ging, nadat hij in 1981 afstudeerde, het leger in.

Na het leger volgde de prins een studie aan de Universiteit van Oxford in Engeland en een technische studie aan de Standford-Universiteit in Amerika. Na drie studies werd Filip opgeleid tot gevechtspiloot. De prins vloog in een Alpha Jet, Mirga V en F-16 en in zijn eigen helikopter.

In 1993 wordt Filips vader Albert de zesde koning der Belgen. Prins Filip wordt dan ‘Hertog van Brabant’, vernoemd naar het hertogdom Brabant.

In 1999 trouwt Filip met jonkvrouw Mathilde d’Udekem d’Acoz in Brussel. Mathilde werd in 1973 in het Belgische Ukkel geboren als oudste dochter van een graaf en gravin. Ze studeerde onder andere af in de logopedie en werkte als logopediste in haar eigen praktijk in Brussel.

Twee jaar na het huwelijk van Filip en Mathilde wordt hun eerste dochter geboren: prinses Elisabeth, die als oudste dochter haar vader zal opvolgen. Na hun eerste dochter krijgen prins Filip en prinses Mathilde twee zoons, prins Gabriël en prins Emmanuel, en nog een dochter, prinses Eléonore.
Prinses Elisabeth, vernoemd naar haar overgroot oma koningin Elisabeth, is de eerste toekomstige monarch die van kinds af aan onderwijs volgt in het Nederlands en niet in het Frans. Elisabeth doet dit aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel.

Opvolging
Koning Albert wordt dit jaar negenenzeventig. Het is zijn twintigste verjaardag op de troon en hij zou voor zijn tachtigste jaar afstand van de troon kunnen doen. Volgens koningshuisdeskundige Peter van der Vorst verheugen de Belgen zich niet op een troonswisseling in België. “De kans is groot dat koning Albert zou moeten stoppen vanwege zijn gezondheid”, zegt hij in RTL Boulevard, “maar wat koning Albert de afgelopen jaren met de problemen in België heeft gedaan, dat zou prins Filip niet aankunnen, het imago van de prins zit hem niet mee.”

De Vlaamse journaliste Sabine Vandeputte is Nederland-correspondent bij het VRT-journaal. Volgens haar zal een troonsopvolging in België niet zoals in Nederland gaan. “In België is een troonsafstand niet gebruikelijk. Prins Filip zal zijn vader opvolgen als hij komt te overlijden en dan zullen de Belgen er geen feest van maken zoals de Nederlanders dat hebben gedaan”, zegt Vandeputte op Vpro.nl. Prins Filip heeft volgens Vandeputte ook niet hetzelfde imago als Willem-Alexander heeft. “Prins Filip is afstandelijker dan Willem-Alexander, dat heeft hij van nature en dat komt ook door zijn opvoeding.”

Volgens België-correspondent Jo de Poorter vinden de Belgen dat de bijna tachtigjarige koning ‘met pensioen mag’ omdat hij lichamelijk oud wordt, maar de Belgische bevolking én de politiek in Vlaanderen zijn al jaren niet overtuigd dat prins Filip een tweede koning Albert zou kunnen zijn. “Prins Filips heeft volgens de Belgen het imago van een stijve hark”, zegt de Poorter in RTL Boulevard, “er gaan ook geruchten in België dat hij, voordat hij met prinses Mathilde trouwde, een relatie met een man zou hebben gehad en dat de vier kinderen van de prins en prinses door middel van IVF verwekt zouden zijn.”

Door de troonswisseling in Nederland, zijn de Belgen benieuwd of koning Albert ook afstand zal doen van de troon. Prins Filip zou niet kunnen wachten om koning te worden, maar de populariteit die Willem-Alexander heeft bij het Nederlandse volk, heeft prins Filip in België niet.


Prinses Mathilde en prins Filip, in zijn uniform van de luchtmacht, bij de kroning van Willem-Alexander in Amsterdam op 30 april.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s