Brusselse minister-president Vervoort wil tweetalig onderwijs in Belgische hoofdstad

Ilse Lahnstein

BRUSSEL – Brussels minister-president Rudi Vervoort (Parti Socialiste) wil tweetalig onderwijs in de Belgische hoofdstad. Dat zegt Vervoort maandag in Metro. “Tweetalig onderwijs ligt politiek gevoelig in Brussel maar ik ga ervoor vechten.” In Brussel wordt onderwijs in het Frans gegeven, Vlaams is de tweede landstaal in België.

Vervoort, die sinds begin mei minister-president van Brussel is, wil met tweetalig onderwijs de werkloosheid in Brussel verlagen. “Een op de vijf Brusselaars is werkloos, door talenkennis komen Brusselaars aan een baan”, zegt Vervoort.

In Brussel wordt door de Walen en Brusselaars bijna geen Nederlands gesproken. “De Belgen zijn daaraan gewend maar dat moet veranderen”, zegt Vervoort, die tweetalig werd opgevoed door zijn Vlaamse vader en Franstalige moeder. “De Brusselaars gaan volgens mij beseffen dat ze de Nederlandse taal moeten spreken om aan een baan te komen maar dat heeft tijd nodig.”

“In België ligt de verantwoordelijkheid van het onderwijs niet bij de overheid  maar bij de gemeenschappen Vlaanderen, Wallonië en Brussel“, zegt Bram Boriau, de Nederlandstalige woordvoerder van Vervoort, “Brussel heeft een miljoen inwoners, tachtig procent van de inwoners is Franstalig en twintig procent is Nederlandstalig. Per jaar komen er duizend nieuwe jobs bij maar daar moeten de Brusselaars de tweede landstaal, Vlaams, voor spreken.”

Volgens Boriau wil Vervoort dat de Vlaamse en Franse gemeenschap gaan samenwerken om tweetalig onderwijs in Brussel te geven, zodat de werkloosheid in Brussel verlaagd kan worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s