‘Ei van Van Rompuy is het paleis van Alladin’

Door Tessa Jansens

 TILBURG – Het nieuwe hoofdgebouw van de Europese Raad, ook wel het Ei van Van Rompuy genoemd, kost nu al 327 miljoen. Eerder werd in 2004 nog een derde minder begroot voor de bouw. In het verleden is het gebouw al eerder in opspraak gekomen vanwege de kostprijs.

In 2004 werd de prijs van de bouw van het nieuwe hoofdgebouw geschat op 240 miljoen. Deze prijs zou exclusief btw en herzieningen zijn. Volgens De Regie der Gebouwen, een overheidsdienst die gebouwen die de Staat huurt of bezit beheert, zou het gestegen bedrag het gevolg zijn van gestegen bouwkosten. Dit zou contractueel zijn vastgelegd. De Tijd meldt dat dit niet alleen de grootste bouwwerf van het land is, maar ook de duurste.

Johan van der Borgt, persvoorlichter bij De Regie der Gebouwen :  ‘Het is onzin dat de kostprijs is gestegen. Het bedrag van 240 miljoen is vastgelegd in 2004, maar als je dit bedrag indexeert naar 2013 kom je uit op 327 miljoen. De financiering komt van de Europese Raad zelf, zij betalen ook met voorschotten. Verder zal het oude gebouw van de Europese Raad nog steeds gebruikt worden, ook als het nieuwe hoofdkantoor klaar is.’

De kostprijs van het Ei van Van Rompuy werd al eerder in twijfel gebracht door onder meer de Britse premier David Cameron. Volgens brusselnieuws.be wordt het nieuwe hoofdkantoor door zijn partij ‘het paleis van Alladin’ genoemd.

Het gebouw zal als het af is de werkplaats worden van de voorzitter van de Europese Raad. Op dit moment is dat Herman van Rompuy. Daarnaast zal het kantoor ook dienen voor bijeenkomsten van staats-en regeringsleiders. Het oude gebouw, het Justus Lipsiusgebouw, werd te klein voor de Europese Raad. De oplevering van het nieuwe kantoor zal op zijn vroegst plaatsvinden op 15 april 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s